IVF nu ook binnen handbereik van mensen in ontwikkelingslanden

ivf

Belgische wetenschappers tonen aan dat het mogelijk is om de IVF-procedure aanzienlijk te versimpelen en dus ook goedkoper te maken. Het zou mogelijk moeten zijn om een IVF-behandeling voor 200 euro per cyclus aan te bieden. En daarmee komt de vruchtbaarheidsbehandeling ook binnen het bereik van mensen in ontwikkelingslanden.

De onderzoekers pasten de IVF-procedure aan door de embryokweek aanzienlijk te versimpelen. Tijdens hun aanpak hadden ze bijvoorbeeld geen dure broedmachines en luchtzuiveringssystemen nodig.

Bevruchting
De wetenschappers verzamelden een aantal vrouwen die gebruik wilden maken van de IVF-procedure. Ze pasten de versimpelde procedure toe en vergeleken de resultaten vervolgens met de resultaten die in de controlegroep (die de dure IVF-behandeling kreeg) werden behaald. Uit het onderzoek blijkt dat beide procedures in een vergelijkbaar aantal gevallen tot een bevruchting leidde.

WIST U DAT…

…wetenschappers een nieuwe selectieprocedure hebben ontwikkeld om de meest veelbelovende embryo te selecteren? Dat vergroot de kans op een succesvolle IVF-behandeling aanzienlijk.

200 euro
De onderzoekers schatten dat het met hun aanpak mogelijk is om een IVF-behandeling voor 200 euro per cyclus aan te bieden. De laboratoriumkosten liggen dankzij hun aanpak zo’n 85 tot 90 procent lager dan nu in ontwikkelde landen het geval is. En daarmee wordt de IVF-behandeling ook een optie voor mensen in ontwikkelingslanden. En dat is hard nodig, zo benadrukken de onderzoekers. Ze wijzen erop dat onvruchtbare vrouwen het bijzonder zwaar hebben in ontwikkelingslanden: ze worden onterfd, misbruikt, gemeden of gedwongen tot een huwelijk met een man die al meerdere vrouwen heeft. Ondanks die problemen wordt IVF maar heel weinig in ontwikkelingslanden toegepast. “Onvruchtbaarheid is één van de meest verwaarloosde gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden,” stelt onderzoeker Elke Klerkx. Het werk van Klerkx en haar collega’s biedt handvaten om daar een einde aan te maken. “Onze resultaten laten zien dat een versimpeld kweeksysteem, speciaal ontwikkeld voor ontwikkelingslanden, betaalbare en succesvolle mogelijkheden biedt als het gaat om vruchtbaarheidsproblemen waarbij alleen IVF nog hoop biedt.”

Lab
De kosten kunnen echter alleen zo laag worden gehouden als er in ontwikkelingslanden laboratoria worden gebouwd waar de versimpelde procedure kan worden toegepast. Normaal gesproken kost de bouw van een IVF-lab zo’n anderhalf tot drie miljoen euro, maar een versimpeld lab zou voor 300.000 euro gebouwd moeten kunnen worden.

Het onderzoek kan heel wat levens veranderen, zo stelt Klerkx. “De versimpelde laboratoriumprocedure zal ongetwijfeld een nieuw tijdperk in de geschiedenis van IVF inluiden. De methode leidt niet alleen tot betaalbare en succesvolle IVF-behandelingen, maar maakt de behandeling ook toegankelijk voor een veel groter deel van de onvruchtbare wereldbevolking. Daarmee kan het onderzoek gezien worden als een doorbraak op het gebied van mensenrechten, gelijkheid en sociale gerechtigheid.”

Bronmateriaal

"IVF for 200 euro per cycle" - European Society of Human Reproduction and Embryology  (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd