Ja, grootte is belangrijk (als het gaat om DNA)

seed-beetle

Een groot genoom is een goed genoom, zo blijkt uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de Uppsala universiteit. De onderzoekers analyseerden de grootte van het DNA van kevers.

“Vrouwen met een groter genoom produceren meer eitjes, terwijl mannetjes met een groter genoom meer eitjes bevrucht”, zegt hoofdonderzoeker Göran Arnqvist van de Uppsala universiteit.

De hoeveelheid nucleaire DNA per cel – of de grootte van het genoom – verschilt per organisme. Toch weten onderzoekers niet waarom er zo veel variatie is. Sommige simpele planten hebben een genoom dat vijftig keer groter is dan het DNA van de mens. Wist je dat het DNA van sprinkhanen vijf keer groter is dan ons genoom? De verschillen zijn vooral bij insecten heel erg groot. Het DNA van sommige insecten is 200 keer groter dan dat van andere insecten, terwijl deze insecten verder op elkaar lijken.

De wetenschappers weten niet waarom sommige organismen groter DNA hebben, al lijkt natuurlijke selectie de grootte van het genoom te bepalen. Wetenschappers van de Uppsala universiteit hebben het genoom van bladhaantjes (kevers) onderzocht en beweren dat natuurlijke selectie de grootste invloed heeft.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Proceedings of the Royal Society of London.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd