Jachtseizoen ijsberen wordt steeds korter

IJsberen hebben het niet makkelijk. Het jachtseizoen wordt steeds korter, zo blijkt uit satellietbeelden van het Arctisch zee-ijs van 1979 tot nu.

In een paper in The Cryosphere beweren wetenschappers dat het smelten van het ijs ieder decennium drie tot negen dagen eerder begint voor negentien groepen ijsberen. Het bevriezen van het zee-ijs begint gemiddeld drie tot negen dagen later per decennium, waardoor het totale jachtseizoen zeven weken korter duurt.

Het is belangrijk dat ijsberen genoeg tijd hebben om te jagen. Toch krijgen de dieren het de komende decennia nog lastiger. Wetenschappers voorspellen dat het jachtseizoen rond 2050 nog een keer zeven weken korter duurt. De grote vraag is of ijsberen op een bepaald moment nog wel genoeg zeehonden kunnen vangen om aan te komen? “Dit geldt vooral voor vrouwtjes die soms maanden niet eten als ze net uit hun hol kruipen”, aldus wetenschappers Kristin Laidre van de universiteit van Washington.

En verhuizen naar Canada?
Aan land gaan is geen optie. Dit melden onderzoekers in een paper in het wetenschappelijke vakblad Physiological and Biochemical Zoology. Zij onderzochten 142 beren in een Amerikaanse ijsberenopvang in de periode van 2009 en 2014. De ijsberen kregen een dieet voorgeschreven zoals dat zou zijn als de beren aan land zouden gaan.Hoewel ijsberen op de noordpool flink in gewicht toenemen door zeehondenblubber, verloren ze gemiddeld een kilogram aan gewicht per dag in de opvang. Het is voor ijsberen dus niet mogelijk om op gewicht te blijven door ganzeneieren, planten en rendierkarkassen te eten.

Grootste slachtoffer van klimaatverandering
Dan blijft er nog maar één oplossing over: mensen gijzelen en in plaats van losgeld vragen om een flinke voorraad zeehonden. Of een beter klimaatverdrag eisen. Voor nu lijken de ijsberen het grootste slachtoffer te gaan worden van de versnelde klimaatverandering. En niemand die weet hoe het exact gaat eindigen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd