James Webb-telescoop is weer een spiegel rijker

Wetenschappers hebben de ‘secundaire’ spiegel geïnstalleerd en daarmee is de krachtigste ruimtetelescoop ooit weer een stukje completer geworden.

Vorige maand installeerden onderzoekers al de ‘primaire spiegel’ die uit achttien kleine spiegels bestaat. Nu is ook de ‘secundaire spiegel’ geïnstalleerd.

Bolle spiegel
In tegenstelling tot de primaire spiegel is de secundaire spiegel rond van vorm. Ook is deze iets gebogen. De spiegel lijkt wat dat betreft een beetje op bolle verkeersspiegels die je wel eens op onoverzichtelijke kruispunten aantreft.

Ruimtetelescoop James Webb. Afbeelding: NASA.
Ruimtetelescoop James Webb. Afbeelding: NASA.

Samenwerken
De secundaire spiegel bevindt zich op drie stangen die vanaf de primaire spiegel naar de secundaire spiegel lopen (zie ook de afbeelding hierboven). Eenmaal in de ruimte zullen de primaire en secundaire spiegel de handen ineen moeten slaan. De primaire spiegel verzamelt het zwakke licht van onder meer de eerste en meest afgelegen sterrenstelsels. De secundaire spiegel reflecteert het door de primaire spiegel verzamelde licht in de wetenschappelijke instrumenten aan boord van James Webb.

De James Webb-telescoop is het resultaat van een samenwerking tussen de Europese ruimtevaartorganisatie, NASA en de Canadese ruimtevaartorganisatie. Wanneer de telescoop klaar is, zal het de krachtigste ruimtetelescoop ooit zijn. De ruimtetelescoop moet niet alleen beelden van de allereerste sterrenstelsels gaan maken, maar kan naar verwachting ook veel meer vertellen over (potentieel leefbare) exoplaneten. De lancering van de ruimtetelescoop staat gepland voor oktober 2018.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd