James Webb-telescoop slaat zijn vleugels uit

james webb

En we zijn weer een stapje dichter bij de lancering van de krachtigste ruimtetelescoop ooit!

In de cleanroom van NASA’s Goddard Space Flight Center heeft de telescoop onlangs zijn ‘vleugels’ uitgeslagen. Wanneer we het over ‘vleugels’ hebben, spreken we over twee uitklapbare onderdelen die straks zes van de achttien spiegels die de telescoop rijk is, zullen herbergen. “De vleugels zijn nodig, zodat het observatorium opgevouwen kan worden en in de raket past,” legt onderzoeker Adam Carpenter uit.

Origami
Zodra de James Webb-telescoop helemaal af is, is deze groter dan de raketten die we vandaag de dag gebruiken om telescopen mee te lanceren. Dus hebben de ontwerpers van de James Webb-telescoop een soort origami-pakketje gemaakt dat zich – eenmaal op de plaats van bestemming – uitvouwt.

Zestien uur
Het uitvouwen van de ‘vleugels’ heeft de telescoop nu alvast even mogen oefenen. “We klappen de vleugels één voor één uit,” vertelt Carpenter. “Elke vleugel kan tot wel zestien uur nodig hebben om volledig uit te klappen.”

Er wordt momenteel hard aan James Webb geknutseld; de telescoop moet in 2018 gelanceerd worden. De telescoop wordt gezien als de opvolger van Hubble, maar is vele malen krachtiger. James Webb zal naar verwachting de eerste sterrenstelsels die ongeveer 13,5 miljard jaar geleden het levenslicht zagen, blootleggen. Ook zal de telescoop dwars door interstellaire stofwolken gluren en sterren en planeten in wording in ons eigen sterrenstelsel onthullen.

Eenmaal voltooid zal de telescoop er zo uit komen te zien. Afbeelding: NASA.
Eenmaal voltooid zal de telescoop er zo uit komen te zien. Afbeelding: NASA.

Bronmateriaal

"James Webb Space Telescope 'Wings' Successfully Deployed" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd