Japan beweert krachtigste laser ter wereld te hebben

laserstraal

Wetenschappers van de Osaka universiteit hebben de krachtigste laserbundel ter wereld geproduceerd. De onderzoekers slaagden erin om een korte puls met een piekvermogen van twee petawatt te creëren.

In 2012 haalde de BELLA laser voor het eerst een piekvermogen van één petawatt. Sindsdien zijn er meerdere laserapparaten die boven de petawatt uitkomen, al is twee petawatt nog nooit eerder bereikt.

De Japanse wetenschappers claimen dat hun puls één picoseconde duurde. Dit is een biljoenste van een seconde. Omdat de laserpuls zo kort duurde, is de energieoutput gering. De onderzoekers beweren dat de laserpuls krachtig genoeg was om een magnetron twee seconden te laten werken.

Enorm veel energie
Het is echter onmogelijk om een bundel met een langere tijdsduur te produceren op een vermogen van twee petawatt. Dit komt omdat twee petawatt duizend keer meer is dan de gemiddelde wereldwijde energieconsumptie. Er is simpelweg niet voldoende energie om een laserstraal een lange tijd te laten werken.

Boem!
Toch is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in krachtige lasers. Krachtige laserbundels kunnen namelijk gebruikt worden om objecten van een afstand op te blazen, zoals piratenschepen of – in de toekomst – potentieel gevaarlijke asteroïden.

Kernfusie
Ook hopen wetenschappers dat laserstralen uiteindelijk helpen om kernfusie te creëren. Sterren maken gebruik van kernfusie om waterstof om te zetten in helium. Het is een proces waarbij veel energie vrijkomt. Omdat er ook veel energie in gestopt moet worden om de reactie op gang te brengen, zijn wetenschappers er nog niet in geslaagd om kernfusie in te zetten als nieuwe bron van energie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd