Japanners maken krab transparant

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een krab transparant te maken. Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot handige zonnepanelen.

De onderzoekers verwijderden eerst zoveel mogelijk stofjes die ervoor zorgden dat de krab niet transparant was. Hiervoor gebruikten ze onder meer zoutzuur en ethanol. Uiteindelijk bleef er alleen nog chitine over. De Japanners maakten dit stofje transparant. Het resultaat: een transparante schaal van een krab. En dat terwijl de schaal verder nog alle eigenschappen had van voor de behandeling.

Papier
Na hun experimentje met de krab deden de onderzoekers het trucje nog een keer, maar dan met een soort papier gemaakt van onder meer chitine. En ook dat leverde een transparant velletje papier op, zo meldt het blad Soft Matter.

Foto's: Soft Matter.

Nut
Waar is dit onderzoek nu precies goed voor? De onderzoekers ontdekten tijdens dit onderzoek dat materialen met daarin chitine transparant te maken zijn. Daarnaast is chitine ook nog eens een materiaal dat bij verhitting niet uitzet. Dat maakt het stofje zeer geschikt voor het ontwikkelen van hele platte of buigzame zonnepanelen. Deze kunnen dan heel gemakkelijk op tal van ondergronden (bijvoorbeeld een gebouw met rondingen) worden geplaatst. Maar het onderzoek kan niet alleen leiden tot betere zonnepanelen. Mogelijk leidt het ook tot buigzame of heel platte beeldschermen. Bijvoorbeeld voor de PC of televisie.

Als ook uit nader onderzoek blijkt dat chitine zeer geschikt is voor dit soort doeleinden dan kan het wel eens een schot in de roos blijken. Chitine komt namelijk overvloedig in de natuur voor. Het zit in vrijwel alle kreeftachtigen, maar ook in insecten en in schimmels.

Bronmateriaal

"Japanese researchers turn a crab shell transparent" - Physorg.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stuart Brown (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd