Japanners maken werkende hypofyse

Japanse wetenschappers hebben uit stamcellen van muizen een goed werkende hypofyse – een klier in de hersenen – gemaakt.

De hypofyse geeft hormonen af en oefent op deze manier heel wat invloed uit. Zo zorgen de hormonen uit de hypofyse er onder meer voor dat we groeien en ons ontwikkelen.

Niet makkelijk
Het ‘maken’ van een hypofyse is nog niet zo gemakkelijk. De hypofyse krijgt voor zijn eigen ontwikkeling namelijk ‘aanwijzingen’ van de hypothalamus. Dus voordat de onderzoekers een hypofyse konden maken, moesten ze eerst ook een soort hypothalamus ontwikkelen of in ieder geval iets bedenken wat dezelfde signalen afgeeft.

Succes
En dat is gelukt. De onderzoekers achterhaalden welke signalen de hypofyse nodig heeft en gaven deze af. Het resultaat: een prima werkende hypofyse.

WIST U DAT?

…gekweekt sperma onlangs is uitgegroeid tot gezonde jonge muizen?

Werkt prima
De eerste experimenten onderschrijven dat. De onderzoekers namen de hypofyse en plaatsten deze in muizen bij wie de hypofyse niet goed werkte. Niet lang daarna waren de hormonen in deze dieren weer helemaal op niveau. Het bewijs dat de kunstmatige hypofyse naar behoren werkt. De kunstmatige hypofyse lijkt zelfs even goed te werken als de echte.

In de toekomst hopen de onderzoekers ook menselijk hypofyses te kunnen maken. Maar het kan nog wel even duren voordat de wetenschap zover is.

Bronmateriaal

"Japanese Researchers Create a Pituitary Gland From Scratch in the Lab" - Popsci.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd