Japanners proberen krater te maken op planetoïde Ryugu

Met behulp van explosieven moet een 2 meter brede krater gecreëerd worden.

Ruimtesonde Hayabusa2 cirkelt momenteel rond planetoïde Ryugu en heeft al enkele rovertjes op de ruimtesteen gezet. Ook is de sonde al eens naar het oppervlak van Ryugu afgedaald om wat oppervlaktemateriaal te verzamelen. Maar de Japanse ruimtevaartorganisatie wil nog een stap verder gaan en ook materiaal verzamelen dat zich onder het oppervlak van Ryugu bevindt. Om dat materiaal te kunnen bemachtigen, willen de Japanners een 2 meter brede krater creëren. Ze maken daarvoor gebruik van de Small Carry-On Impactor (kortweg SCI).

Camera
En deze SCI heeft zich vandaag losgemaakt van Hayabusa2 en aangedreven door explosieven in het oppervlak van Ryugu geboord. Of daarbij ook de gewenste krater is ontstaan, is in dit stadium nog onduidelijk. Om te voorkomen dat Hayabusa2 tijdens de inslag zou beschadigen, heeft de sonde zich uit de voeten gemaakt. Hayabusa2 is dus geen getuige van de inslag. Natuurlijk willen de Japanners wel graag een oogje in het zeil houden. En daarom heeft Hayabusa2 naast de SCI ook een camera afgestoten (de DCAM3) die de situatie in de gaten houdt. Beelden van de DCAM3 onthullen dat SCI inmiddels op Ryugu is geklapt. Op de beelden is namelijk te zien dat materiaal in het rond vliegt.

Beelden van DCAM3 bevestigen dat de SCI op Ryugu is geklapt. Afbeelding: JAXA, Kobe University, Chiba Institute of Technology, The University of Occupational and Environmental Health, Kochi University, Aichi Toho University, The University of Aizu & Tokyo University of Science.

Later zal uit beelden van DCAM3 moeten blijken of tijdens de inslag een flinke krater is ontstaan. In een later stadium zal Hayabusa2 in de krater afdalen en materiaal dat door de inslag is bloot komen te liggen, verzamelen. De komende weken zal Hayabusa2 echter afstand houden om te voorkomen dat rondzwevend puin de sonde beschadigt.

In december 2019 keert Hayabusa2 – met het op Ryugu verzamelde materiaal – terug naar de aarde. Onderzoekers kunnen het materiaal vervolgens uitgebreid bestuderen.

Bronmateriaal

JAXA
Afbeelding bovenaan dit artikel: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd