Japans puin dobbert nog jaren rond

De tsunami sloeg met vernietigende kracht toe en nam veel puin weer mee terug naar zee. Modellen laten zien dat al dat afval nog jaren kan ronddobberen.

Het water trok zich na de tsunami terug en nam enorm veel puin mee: hele dorpen werden terug de zee ingetrokken. Natuurlijk moet dat ergens heen. Maar waar brengt het water het? Onderzoekers van de universiteit van Hawaii zochten het uit met behulp van een model dat de reis van het puin in kaart brengt.

Amerika
Over ongeveer een jaar arriveert het eerste puin op de Midway-eilanden. Over twee jaar botst het puin tegen de kust van Hawaii aan en een jaar later moet ook de westkust van Amerika eraan geloven. Puin kan dan van Californië tot aan Alaska aanspoelen.

WIST U DAT…

Kunststofarchipel
Waarschijnlijk verdwijnt het puin daarna weer in zee, waarop het opnieuw richting Hawaii drijft. Naar verloop van tijd belandt het dan in de kunststofarchipel: een deel van de Stille Oceaan waar stromingen ervoor zorgen dat puin zich hier verzamelt. “Binnen vijf jaar komt het zo af en toe weer uit de kunststofarchipel en raakt het Hawaii opnieuw en opnieuw en opnieuw,” vertelt onderzoeker Jan Hafner.

Radioactief?
Dat al het puin – van hout tot plastic en zelfs hele auto’s – het water en de kust geen goed doen, is geen verrassing. Maar er zijn meer zorgen. “We weten niet hoeveel van het puin giftig is en er zijn ook zorgen over radioactiviteit.” Omdat sommige stukken puin enorm zijn, is het niet aannemelijk dat deze vrij snel door de natuur worden afgebroken.

De Amerikanen blijven het puin nauwlettend volgen. Onder meer met behulp van satellieten.

De rechten op bovenstaande foto behoren toe aan U.S. Navy / Specialist 3rd Class Alexander Tidd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd