Japanse sonde keert binnenkort terug

Aanstaande zondag komt een einde aan de historische missie van de Japanse satelliet Hayabusa. Hayabusa landt dan in de woestijn van Zuid-Australië. De sonde reisde in zeven jaar tijd voorbij Mars en landde op een asteroïde. De missie werd echter geplaagd door een reeks problemen.

Hayabusa werd in 2003 gelanceerd en kwam na een vlucht van twee jaar aan bij de asteroïde Itokawa. Een asteroïde is een brokstuk dat net als de aarde in een baan om de zon draait. De eerste poging om te landen op de ruimterots mislukte, maar de tweede poging – een week later – slaagde wel.

Doel

Het doel van de missie was het verzamelen van stofdeeltjes die vrijkwamen bij het afvuren van een projectiel. Maar dat lukte niet. Wetenschappers hopen nu dat tijdens de landing een stofwolk is veroorzaakt die door de satelliet werd opgevangen, zodat er alsnog wetenschappelijk onderzoek naar gedaan kan worden. Op die manier willen de onderzoekers een beter inzicht krijgen in de samenstelling van ons zonnestelsel.

Historische missie

De Hayabusa heeft een historische missie achter de rug. Tot het bezoek aan Itokawa was de maan immers het enige hemellichaam waar ooit een ruimtevaartuig op was geland en vervolgens was opgestegen. Bovendien is een ruimtevaartuig nog nooit zo ver van de aarde weggeweest en teruggekeerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd