Je hartslag aflezen van een display op je hand? Het kan!

Japanse onderzoekers hebben futuristische apparatuur ontwikkeld om gemakkelijk je hartslag of zuurstofgehalte in je bloed te kunnen meten en weergeven.

Onderzoekers van de universiteit van Tokyo hebben een ultradun en ultraflexibel beschermend filmlaagje ontwikkeld. De ingebouwde sensor kan je hartslag, of het zuurstofgehalte in je bloed meten en de resultaten daarvan kunnen getoond worden op de achterkant van je hand. De studie werd gepubliceerd in Science Advances.

Draagbare elektronica
Het ontwikkelen van elektronica die gemakkelijk aan het menselijk lichaam vastgemaakt kan worden is al langer het doel van onderzoekers van over de hele wereld. Maar, om elektronica aan het lichaam te kunnen bevestigen, moet de elektronica wel erg dun en flexibel zijn. En daar liep het tot voor kort op vast. De meeste apparaten die tot dusver waren ontwikkeld, vereisten dik glas of plastic. Daartegenover waren hele dunne en organische apparaten niet stabiel genoeg.

Sensoren
Wat is dan de oplossing? Daar weet een Japanse onderzoeksgroep het antwoord op. Zij ontwikkelden een hoogwaardig beschermend filmlaagje van nog geen twee micrometer dik. Dit filmlaagje is erg licht en flexibel en kan daardoor gemakkelijk vastgemaakt kan worden aan het lichaam. Dankzij de ingebouwde elektronen en sensoren kan het apparaat gebruikt worden voor medische toepassingen. Wil je bijvoorbeeld je hartslag weten? De sensoren kunnen uit je vinger de informatie halen en vervolgens de resultaten weergeven op de display op de achterkant van je hand. Op dezelfde manier kan het zuurstofgehalte in je bloed worden gemeten.

Sensoren kunnen het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag meten. Op de achterkant van de hand kunnen de resultaten getoond worden. Credits: Someya Laboratory
Sensoren kunnen het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag meten. Op de achterkant van de hand kunnen de resultaten getoond worden. Credits: Someya Laboratory

De technologie is de eerste stap richting ‘e-skin’ technologie. In de toekomst zou dit een hoop verschillende toepassingen kunnen krijgen. De ontwikkelingen op het medische gebied staan klaarblijkelijk verre van stil. Wist je trouwens dat ook de traditionele pleister een opknapbeurt heeft gekregen?

Bronmateriaal

"Ultrathin organic material enhances e-skin display" - University of Tokyo (via EurekAlert)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd