Je telefoon opladen dankzij een ‘windmolen’ op je arm: het kan!

Chinese onderzoekers hebben een apparaatje ontwikkeld dat energie haalt uit het briesje dat ontstaat als je stevig doorstapt.

Windturbines kennen we natuurlijk allemaal. Je vindt ze vaak langs de kust of in zee, waar ze door de zeewind worden aangezwengeld en zo vaak duizenden huishoudens van stroom kunnen voorzien. Helaas is de wind – zeker landinwaarts – vaak niet krachtig genoeg om de grote windmolens in beweging te brengen en zo blijven veel briesjes dus onbenut. Maar een Chinees onderzoek, gepubliceerd in het blad Cell Reports Physical Science, kan daar verandering in brengen. In het blad onthullen de onderzoekers de ontwikkeling van een klein apparaatje dat al energie kan opwekken dankzij het briesje dat je ervaart als je stevig doorstapt.

Nanogenerator
Het apparaatje is geen echte windmolen, maar een nanogenerator die bestaat uit twee plastic stripjes in een buisje. De stripjes klappen tegen elkaar aan als er lucht door het buisje stroomt. En net zoals je haar statisch wordt als je er een ballon overheen wrijft, verkrijgen de plastic stripjes een elektrische lading als ze weer loskomen van elkaar. En die elektriciteit wordt opgeslagen.

Onderzoek wijst uit dat er maar weinig wind nodig is om de nanogenerator aan het werk te zetten. Een briesje met een snelheid van zo’n 1.6 meter per seconde is al genoeg om energie op te wekken. “Je kunt alle briesjes in je dagelijks leven verzamelen,” grapt Ya Yang. En ze gebruiken om kleine apparaten die je dagelijks gebruikt, van elektriciteit te voorzien. “We hebben onze nanogenerator eens bij iemand op de arm geplaatst en de luchtstroom die ontstond doordat hij met zijn arm zwaaide, was al genoeg om energie op te wekken.” En bijvoorbeeld led-lampjes te laten schijnen.

Kleiner
Hoewel het apparaatje nu al vrij klein is – het kleinste prototype is ongeveer zo groot als een muntje – willen Yang en collega’s het nog kleiner maken. Het idee is dat het in de toekomst dan gemakkelijker kan worden ingezet om kleine elektronische apparaten – zoals telefoons – direct van duurzaam opgewekte elektriciteit te voorzien.

…en groter
Daarnaast denken Yang en collega’s er echter ook over om de apparaten veel groter te maken en ze zelfs te laten concurreren met traditionele windmolens. “We kunnen deze apparaten plaatsen waar traditionele windmolens niet kunnen komen. Bijvoorbeeld op bergen of op de daken van gebouwen.”

Yang benadrukt dat het niet de bedoeling is dat deze generatoren straks de windturbine overbodig maken. “Ons doel is om problemen op te lossen die windturbines niet op kunnen lossen. In tegenstelling tot windturbines die met hun spoelen en magneten een vaste prijs hebben, kunnen we voor ons apparaat goedkope materialen kiezen. En het kan ook veilig worden toegepast in natuurreservaten of steden, omdat er geen sprake is van roterende onderdelen.”

Bronmateriaal

"A Triboelectric Nanogenerator Exploiting the Bernoulli Effect for Scavenging Wind Energy" - Cell Reports Physical Science
Afbeelding bovenaan dit artikel: Ya Yang, Xiaojing Mu

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd