Jong gemusiceerd is fit oud worden!

Kinderen die een muziekinstrument bespelen, hebben daar hun leven lang baat bij, zo blijkt. Het houdt hun brein zelfs op latere leeftijd fit.

De onderzoekers verzamelden zeventig gezonde proefpersonen die tussen de 60 en 83 jaar oud waren. De proefpersonen werden – afhankelijk van hun ervaring met muziek – in drie groepen ingedeeld. Er was een groep met één tot negen jaar ervaring, een groep met zeker tien jaar ervaring en een groep die nog nooit een muziekinstrument had bespeeld. Daarna ondergingen alle proefpersonen een cognitieve test.

Muzikanten
De muzikanten scoorden veel beter dan de mensen die nog nooit een muziekinstrument hadden bespeeld. De mensen met de meeste ervaring scoorden het best, gevolgd door de mensen met iets minder ervaring en daarna pas de mensen die nog nooit een muziekinstrument hadden bespeeld.

WIST U DAT…

…zingen helpt bij een hoge bloeddruk?

Hoe kan dat?
“Muzikale activiteiten doen door de jaren heen dienst als een cognitieve oefening,” stelt onderzoeker Brenda Hanna-Pladdy. “Ze maken je brein fitter en beter in staat om zich aan de uitdagingen van de ouderdom aan te passen. Het leren bespelen van een instrument vraagt om vele jaren van oefening en creëert wellicht alternatieve verbindingen in het brein die als we ouder worden de cognitieve achteruitgang compenseren.”

Leren
De muzikanten die nog steeds muziek maakten, scoorden niet beter dan de muzikanten die al enige jaren geen instrument meer bespeelden. Dat wijst erop dat de duur van de muzikale opleiding belangrijker was dan het feit of de muzikant ook op latere leeftijd nog speelde.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de invloed die muziek op kinderen heeft. Maar dit onderzoek toont voor het eerst aan dat mensen een leven lang baat hebben bij muzieklessen op jonge leeftijd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd