Jonge hersenen starten met slechte bedrading

In het prille begin moeten in de hersenen nogal wat connecties worden gelegd om uiteindelijk tot een goed werkend brein te komen. Opvallend genoeg worden veel cellen in beginsel verkeerd met elkaar verbonden en hebben deze een duwtje in de goede richting nodig om toch nog tot een goede connectie te komen. Dat blijkt uit onderzoek onder muizen. De resultaten gelden wellicht ook voor mensen.

De wetenschappers volgden de ontwikkeling van de kleine hersenen in muisjes die net te wereld waren gekomen. De kleine hersenen zijn een deel van de hersenen en zijn in mensen belast met het controleren van bewegingen, concentratievermogen, taal en emotie.

Drie cellen
In de eerste drie weken van het leven van de muisjes begonnen de zenuwcellen in de kleine hersenen zich met elkaar te verbinden. De onderzoekers richtten zich op de verbindingen tussen drie soorten cellen: de granulen, de purkinjecel en de uiteinden van zenuwcellen: de axonen. Deze cellen stellen het brein in staat om informatie te ontvangen en te verwerken.

WIST U DAT…

…de hersenen van een psychopaat amper op het gedrag van anderen reageren?

Verkeerd verbonden
De axon verbindt zich meestal met de granulen. De granulen zitten weer vast aan de purkinjecellen. Maar toen de wetenschappers de hersenen van de jonge muizen bekeken, ontdekten ze dat de axon zich in dertig procent van de gevallen direct met de purkinjecel verbond en dus een slechte verbinding vormde.

Zelfhulp
Dat foutje kan grote gevolgen hebben, maar het brein herstelt het zelf. Namelijk met behulp van een proteïne. “Wat we hebben laten zien is dat je een negatief systeem hebt dat axonen van een ongeschikt doel weerhoudt en ze in de goede richting stuurt,” vertelt onderzoeker Peter Schieffele.

De studie heeft ook implicaties voor de menselijke gezondheid. Het brein van muizen is in grote lijnen vergelijkbaar met dat van ons en wetenschappers vermoeden dat het proces ook in menselijke hersenen een rol speelt. De studie kan bijvoorbeeld leiden tot een beter begrip van autisme. Deze aandoening komt hoogstwaarschijnlijk voort uit zwakke verbindingen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd