Jongen (15) krijgt kunstmatig hart

Doktoren in Italië hebben onlangs een kunstmatig hart in het lijf van een vijftienjarige jongen geplaatst. Het is voor het eerst dat een adolescent de baanbrekende operatie onderging. De ingreep duurde maar liefst tien uur. De patiënt – voor wie een donorhart te laat kwam – heeft de operatie goed doorstaan, maar doktoren blijven voorzichtig.

Het kunstmatige hart is vier centimeter breed en weegt zo’n 400 gram. Er zijn speciale maatregelen genomen om infecties tegen te gaan.

Wachten
Kunstmatige harten worden meestal als tijdelijke oplossing gezien. Patiënten met hartproblemen kunnen soms niet langer wachten op een donorhart waarop doktoren een beroep doen op de kunstmatige versie. De jongen lijdt aan de Ziekte van Duchenne en zijn spieren takelen zo snel af dat ook hij niet kon wachten tot een donorhart vrij kwam.

Hoop
Volgens de doktoren heeft de baanbrekende operatie nieuwe deuren geopend. De ingreep biedt hoop voor alle mensen met hartziektes die een donorhart nodig hebben, maar deze om klinische redenen niet kunnen ontvangen.

Het eerste volledige kunstmatige hart werd in 2004 geïntroduceerd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een effectief alternatief voor het donorhart.

Bronmateriaal

"Boy, 15, gets a robotic heart" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd