Jongste exoplaneet ontdekt

Astronomen hebben de jongste exoplaneet ooit ontdekt. De planeet is zes keer groter dan Jupiter en is slechts 35 miljoen jaar oud. De exoplaneet draait erg dicht om een jonge zonachtige ster. Meestal doen jonge sterren niet mee aan zoektochten naar exoplaneten, omdat ze intense magnetische velden hebben.

De actieve magnetische velden zorgen ervoor dat het soms lijkt alsof een ster een compagnon heeft, terwijl dit niet het geval is. Het is heel moeilijk om de signalen van planeten en zonneactiviteit te scheiden.

“De planeet is ontdekt door te kijken of de moederster heen en weer wiebelt”, vertelt Dr. Mario Cruz Gálvez-Ortiz. “Dit bleek zo te zijn. Het was moeilijk om de data te verwerken (door de hoge activiteit van de moederster, red.), maar dankzij een netwerk van grote telescopen is het ons gelukt om het signaal van de planeet eruit te filteren.”

Tot nu toe had de jongste exoplaneet een leeftijd van honderd miljoen jaar. De nieuwe recordhouder is dus drie keer zo jong. Een flinke prestatie voor astronomen die op zoek zijn naar exoplaneten. De vondst is erg belangrijk, omdat de exoplaneet wetenschappers meer vertelt over de eerste fases van planetaire evolutie.

Bronmateriaal

"Youngest Extra-Solar Planet Discovered" - Hertfordshire, University of

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd