Jouw zweet kan andere mensen gelukkig maken

geluk1

Jouw zweet kan anderen gelukkig maken. Dat blijkt uit onderzoek. Wanneer we ons happy voelen, produceren we chemische stofjes die anderen die onze zweetlucht ruiken, kunnen oppikken en ‘besmetten’.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat negatieve emoties – zoals angst en walging – te ruiken zijn in ons zweet. Maar zijn ook positieve emoties – zoals geluk – waarneembaar? Om een antwoord op die vraag te krijgen, verzamelden de onderzoekers het zweet van twaalf mannen. De mannen hadden het zweet geproduceerd terwijl ze naar een filmpje keken dat een bepaalde emotie opriep: bijvoorbeeld angst of geluk. Ook werd er zweet verzameld terwijl de mannen naar een filmpje keken dat geen emoties opriep. Vervolgens haalden de onderzoekers er 36 vrouwen bij om aan het zweet te ruiken. De keuze om juist vrouwen te laten ruiken, was een bewuste: het reukvermogen van vrouwen is doorgaans beter. Tevens zijn zij doorgaans beter in staat om emotionele signalen op te pikken. Terwijl de vrouwen aan het zweet roken, werd hun gezichtsuitdrukking in de gaten gehouden.

De filmpjes
Uit het onderzoek blijkt dat de filmpjes invloed hadden op de emotionele toestand van de mannen. Mannen die een eng filmpje keken, ervoeren meer negatieve emoties, terwijl mannen die een blij filmpje keken meer positieve emoties vertoonden. De grote vraag was nu: was dat merkbaar in het zweet van de mannen? Het onderzoek suggereert van wel.

WIST JE DAT…

…een goede opleiding niet gelukkig maakt?

Spieren
Uit het onderzoek blijkt dat bij vrouwen die werden blootgesteld aan ‘angstig zweet’ de spier die we veelvuldig gebruiken om een angstig gezicht te trekken, actiever was. En vrouwen die werden blootgesteld aan ‘gelukkig zweet’, vertoonden juist weer meer activiteit in de spier die we gebruiken om een gelukkige gezichtsuitdrukking te vormen. Er bleek geen waarneembaar verband te zijn tussen de gezichtsuitdrukking van de vrouw en haar expliciete beoordeling van het zweet (de vrouwen gaven ook expliciet aan hoe prettig ze het zweet vonden ruiken en hoe intens de geur was).

Meer onderzoek
Vrouwen die ‘gelukkig zweet’ roken, bleken zich bovendien globaler te focussen. Dat is in lijn met eerder onderzoek dat aantoont dat mensen bij wie een positieve stemming is opgeroepen geneigd zijn om zaken in een breder perspectief te zien. De onderzoekers lieten de vrouwen ook Chinese symbolen zien en vroegen ze hoe plezierig of onplezierig ze die symbolen vonden. Het zweet bleek daar geen invloed op uit te oefenen, wat volgens de onderzoekers suggereert dat de impliciete emotionele staat van de vrouwen niet door de chemische signalen in het zweet werd beïnvloed.

De resultaten wijzen er volgens de onderzoekers op dat we positieve emoties communiceren via specifieke chemische signalen en de ontvanger niet alleen in staat is om die signalen op te pikken, maar zijn eigen stemming ook aan de stemming van de zender aan te passen. “Het suggereert dat iemand die gelukkig is, anderen in zijn nabijheid aansteekt,” vertelt onderzoeker Gün Semin, verbonden aan de Universiteit Utrecht. “Zweet dat geproduceerd is in gelukkige tijden is vergelijkbaar met een lach: het is besmettelijk.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd