Jupiter ontstond in het buitengebied van het zonnestelsel

De planeet Jupiter is 778 miljoen kilometer verwijderd van de zon. Toch werd de gasreus op een veel grotere afstand geboren. In 700.000 jaar tijd migreerde de reuzenplaneet naar de huidige baan.

Volgens onderzoekers van de Lund universiteit ontstond Jupiter 4,5 miljard jaar geleden op een afstand van circa drie miljard kilometer van de zon. Op dat moment was Jupiter niet veel groter dan de aarde.

Duizenden Trojaanse planetoïden nabij Jupiter zijn het levende bewijs dat de gasreus ooit is verhuisd. Er zijn namelijk vijftig procent meer Trojanen voor Jupiter dan achter Jupiter. Deze asymmetrie hebben wetenschappers nooit begrepen. Dankzij computersimulaties begrijpen onderzoekers nu waarom de groepen niet even groot zijn. Tijdens de reis naar de zon ving Jupiter met zijn zwaartekracht meer Trojanen voor hem.

Uit de berekeningen blijkt dat de grote verhuizing ongeveer twee tot drie miljoen jaar na de geboorte van Jupiter begon. Vervolgens werd de baan van de planeet steeds kleiner. De simulaties laten zien dat Jupiter tijdens de reis door het zonnestelsel nog een jonge planeet zonder atmosfeer was. Waarschijnlijk zijn de Trojaanse asteroïden qua samenstelling vergelijkbaar met de jonge kern van Jupiter. In 2021 wordt NASA’s Lucy-ruimtesonde gelanceerd, die zes Trojaanse planetoïden gaat onderzoeken. Hopelijk leren we dan meer.

Wat zijn Trojaanse planetoïden?
Trojanen zijn planetoïden die dezelfde baan hebben als een planeet, alleen voor of na de planeet om de zon draaien. Jupiter heeft de meeste Trojanen, namelijk 2900 stuks. De aarde heeft slechts één Trojaanse planetoïde: 2010 TK7.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd