Jupiter trekt vanaf nu het hardst aan Juno

Al vijf jaar trekken de aarde, zon en Jupiter aan ruimtesonde Juno. Maar vanaf deze week is Jupiter de baas: de gasreus oefent voorgoed de grootste invloed uit op Juno.

Zo’n vijf jaar geleden werd ruimtesonde Juno gelanceerd. Bestemming? Jupiter! Maar de reis daar naartoe is lang en heftig. Al vijf jaar oefenen drie hemellichamen met hun zwaartekracht invloed uit op Juno: de aarde, de zon en Jupiter. Soms was de sonde zo dicht bij de aarde, dat de invloed van onze planeet het grootst was. Maar de laatste tijd won toch elke keer de zon: onze ster had met zijn zwaartekracht de meeste invloed op Juno.

Tot enkele dagen geleden. Juno nadert namelijk Jupiter met rasse schreden. En dat betekent dat de invloed van de gasreus sinds een dag of drie groter is dan die van onze zon.

En dat blijft voorgoed zo. Op 4 juli zal Juno zich namelijk in een baan rond de gasreus nestelen. En als dat is gelukt, maakt de ruimtesonde zo’n 37 rondjes rond de gasreus. Het doel? Onder de wolken van Jupiter gluren en onder meer het poollicht op de gasreus bestuderen om meer te weten te komen over de oorsprong en atmosfeer van de gasreus.

Bronmateriaal

"NASA's Juno Spacecraft Crosses Jupiter/Sun Gravitational Boundary" - NASA
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd