Jupiters grote rode vlek is kleiner dan ooit

rodevlek

De grote rode vlek: van 1995 tot 2014. Het is duidelijk zichtbaar dat de storm aan het krimpen is.
De grote rode vlek: van 1995 tot 2014. Het is duidelijk zichtbaar dat de storm aan het krimpen is.
Het is wellicht tijd om de naam van de grote rode vlek te veranderen in kleine rode vlek. De bekende vlek van Jupiter heeft nog slechts een diameter van 16.500 kilometer, zo is te zien op een nieuwe Hubble-foto. Gaat de grote rode vlek binnenkort écht verdwijnen?

De grote rode vlek is een storm die mogelijk al in 1665 is gespot. Deze eeuwigdurende storm is al heel lang zichtbaar, omdat de beweging constant wordt aangedreven door de interne hitte van Jupiter. Hoewel de mensheid Jupiter nog nooit zonder rode vlek heeft gezien, betekent dit niet dat de rode vlek voor altijd te zien zal zijn.

Eind van de negentiende eeuw had de storm een diameter van 41.000 kilometer. In 1980 was de diameter nog maar 23.335 kilometer. Sinds 2012 krimpt de bekende vlek met zo’n duizend kilometer per jaar, waardoor de breedte op dit moment nog maar 16.500 kilometer. Vroeger pasten er drie aardes naast elkaar in de grote rode vlek, tegenwoordig past er nog maar één aarde in.

Waarom krimpt de grote rode vlek eigenlijk? Dat is onbekend. “We zien wel kleine atmosferische wervels (zogenoemde ‘eddies’) in de buurt van de grote rode vlek”, zegt Amy Simon van NASA’s Goddard Space Flight Center in Maryland. “Mogelijk zijn deze eddies verantwoordelijk voor de krimping door de interne dynamiek van de Grote Rode Vlek te veranderen.”

Eén ding is zeker: als het krimpproces in dit tempo doorzet, dan zal de grote rode vlek over twintig jaar niet meer bestaan. Wat denkt u? Heeft Jupiter in 2035 nog steeds een rode vlek? Laat een reactie achter onder dit artikel. En vergeet niet om de video hieronder te bekijken, waarop foto’s van de Hubble-ruimtetelescoop aan elkaar zijn geplakt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd