Jupitersonde Juno is klaar voor grote reis

NASA’s Juno-ruimtesonde is klaar voor de grote reis naar Jupiter. In augustus vertrekt de ruimtesonde naar de grootste planeet van ons zonnestelsel, een reis die vijf jaar duurt. Juno gaat 33 rondjes om de polen draaien om meer te weten te komen over de dampkring en de inwendige opbouw van de gasplaneet. Bijzonder aan Juno is dat het ruimtevaartuig zonne-energie gebruikt. En dat is knap, want de zon schijnt minder krachtig in de omgeving van Jupiter dan op aarde.

Op dit moment is Juno helemaal af. Linksboven ziet u hoe de ruimtesonde er nu uitziet. Juno wordt momenteel getest in een grote vacuümkamer, waar de instrumenten worden blootgesteld aan de extreem koude omstandigheden in het heelal. Daarnaast voert Juno enkele manouvres uit. Eigenlijk kunt u dit vergelijken met een soort generale repetitie.

Als alles goed gaat tijdens de test, dan wordt Juno begin april van het laboratorium van Lockheed Martin in Denver naar het Kennedy Space Center in Florida verscheept. Daar bereidt NASA de lancering voor.

Wanneer Juno in 2016 bij Jupiter aankomt, dan heeft de reuzenplaneet dertien jaar geen gezelschap meer gehad van een permanente ruimtesonde. De vorige sonde – Galileo – stortte in 2003 neer in de atmosfeer van Jupiter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd