Kaarsvetraket van Delftse studenten haalt hoogte van 21 km

stratos-raket

De kaarsvetraket van de studenten van de TU Delft heeft gisteren een hoogte van ruim 21 kilometer bereikt. Het doel was om een hoogte van 50 kilometer te halen, maar toch is het Europese hoogterecord voor amateurraketten verbroken.

Op lange termijn is het doel 100 kilometer. Wanneer een raket 100 kilometer bereikt, dan passeert deze de zogenoemde Kármánlijn en dat betekent dat de raket technisch gezien in de ruimte is geweest.

De lancering vond gisteren in Zuid-Spanje plaats in een gebied war weinig tot geen mensen wonen. De Stratos II+-raket bereikte een hoogte van 21.457 meter. Daarmee is het oude record van 12,5 kilometer verbroken. Ook dit record is door het studententeam DARE gevestigd.

De Stratos II+ haalde binnen een seconde een snelheid van honderd kilometer per uur. De topsnelheid was ruim 2500 kilometer per uur. Deze topsnelheid werd anderhalve minuut voor het hoogste punt bereikt. Daarna klapte de parachute uit en plonsde de raket in de Atlantische oceaan. In totaal duurde de vlucht elf minuten.

De zeven meter lange Stratos II+ maakt gebruik van een hybride raketmotor. Dit is niet alleen veiliger, maar ook makkelijker dan een brandstofmotor. “Bij een hybride raketmotor heb je een vaste brandstof en een vloeibare oxidator”, legt Bastian Bom van het DARE-team uit aan Scientias.nl. “Omdat brandstof en oxidator gescheiden zijn, kunnen we de raketmotor uitzetten door slechts een ventiel dicht te doen. Daarnaast is het een veel simpeler concept dan een vloeibare brandstofmotor, waarbij ook de toevoer van brandstof geregeld moet worden. We hebben voor sorbitol en kaarsvet als brandstof gekozen, omdat deze grondstoffen heel makkelijk te verkrijgen zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd