Kakkerlakken eten liever samen

Zelfs als er twee voedselbronnen worden aangeboden, stortten kakkerlakken zich allen op één maaltijd, dat blijkt uit onderzoek. Volgens de wetenschappers wijst dat erop dat kakkerlakken collectief beslissingen nemen; een vaardigheid die om communicatie vraagt.

Men nam aan dat collectieve beslissingen alleen door zeer sociale soorten zoals mieren en bijen kon worden genomen. Maar het tegendeel blijkt waar; de kakkerlak kan het ook. Maar hoe communiceert ‘ie dan?

Bijen dansen, mieren laten sporen achter en apen roepen om anderen te laten weten dat ze voedsel hebben gevonden. Kakkerlakken doen dat zo op het eerste gezicht niet; zij beginnen simpelweg te kauwen zodra ze het voedsel zien. “Er wordt zeker geen bewust signaal afgegeven,” meent onderzoeker Mathieu Lihoreau. “In plaats daarvan vergaren ze informatie die onwillekeurig door anderen wordt verschaft.”

Signaal
Hoe die informatie wordt verzonden, is onduidelijk. Wellicht zitten er chemicaliën in het speeksel van de dieren. Vaststaat dat de kakkerlakken eventuele signalen alleen voor korte afstanden gebruiken. Bovendien lijken ze zichzelf er niet van bewust te zijn.

Onjuist
Vóór dit onderzoek gingen wetenschappers ervan uit dat kakkerlakken in hun eentje op zoek gingen naar voedsel en daarbij ook alleen van hun eigen ervaringen uitgingen. Dat blijkt nu op basis van observaties en wiskundige modellen onjuist te zijn.

De onderzoekers menen dat het belangrijk is dat eventuele signalen van kakkerlakken worden onderschept en geanalyseerd. Wellicht kan het leiden tot de ontwikkeling van effectieve pesticiden die geen gevaar vormen voor de gezondheid. Ook kunnen de sociale regels van de kakkerlak ons helpen om de organisatie van ingewikkeldere samenlevingen – zoals bijvoorbeeld die van vogels, vissen, zoogdieren en mensen – beter te begrijpen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd