Kan Obama het internet uitschakelen?

In de VS ligt er een nieuw wetsvoorstel klaar, waardoor de Amerikaanse president de macht krijgt om delen van het internet uit te schakelen als er sprake is van een grootschalige cyberaanval. Internetproviders en softwaregiganten zijn verplicht om de controle over te dragen aan de regering.

Het wetsvoorstel is ingediend door senator Joe Lieberman.

Door de nieuwe wet vallen grote delen van het internet in handen van het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waardoor een cyberaanval afgewend kan worden. Het zou zelfs mogelijk worden om hele stukken van het wereldwijde web af te sluiten. Bedrijven die weigeren mee te werken riskeren een hoge boete.

Het wetsvoorstel kent nu al een grote mate van verzet, omdat de wet de regering enorm veel macht geeft over wat er online gebeurt. Critici zijn dan ook bang voor misbruik. “De regering zou zonder enig probleem of beperking de noodtoestand kunnen verlengen en kan in deze tijd van alles uitspoken zonder al te grote consequenties,” menen zij.

Enige tijd geleden meldden we al dat de eerste Cybergeneraal was aangenomen om het Amerikaanse Cyber Command te leiden. Als de wet wordt aangenomen zal een nieuwe overheidsinstantie de kop op steken: de National Center for Cybersecurity and Communications (NCCC), die beoordeelt wanneer het land in gevaar verkeert. Bovendien is de organisatie in staat om bedrijven en andere internetinstanties orders te geven.

De Amerikaanse Senaat debatteert de komende weken over het voorstel, waarna een beslissing wordt genomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd