Kan paracetamol astma veroorzaken?

Daar lijkt het wel op. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig paracetamol slikken een twee keer zo grote kans hebben om astma te ontwikkelen. Het slikken van de pijnstiller bleek ook de kans op eczeem en andere allergische reacties te vergroten. De onderzoekers vermoeden dat paracetamol het immuunsysteem aantast.

De Nieuw-Zeelandse wetenschappers bestudeerden meer dan 300.000 tieners tussen de dertien en veertien jaar oud. Ze ontdekten dat jongeren die regelmatig (ongeveer één keer per maand) paracetamol slikten 2.5 keer meer kans hadden om astma te ontwikkelen dan kinderen die de pijnstiller helemaal links laten liggen. De jongeren die ongeveer één keer per jaar een paracetamol slikten, hadden vijftig procent meer kans op astma.

Verstopte neus
Het gebruik van paracetamol werd tevens gelinkt aan eczeem en andere allergieën die onder meer een verstopte neus kunnen veroorzaken. De tieners die één keer per jaar een paracetamolletje namen, hadden 38 procent meer kans op een verstopte neus door allergieën. De jongeren die één keer per maand een paracetamol namen, hadden daar zelfs een twee keer zo grote kans op.

Eczeem
Voor eczeem vergrootte het jaarlijks innemen van paracetamol de kansen met een derde. Tieners die elke maand een pijnstiller slikten, zagen hun kansen op eczeem bijna twee keer zo groot worden. Volgens de onderzoekers bemoeit de pijnstiller zich met het immuunsysteem waardoor ontstekingen in onder meer de luchtwegen kunnen ontstaan.

Paracetamol wordt veelvuldig gebruikt. De wetenschappers maken zich dan ook zorgen. Het zou zomaar kunnen dat de helft van alle astmapatiënten de ziekte aan paracetamol te danken heeft. Uit nader onderzoek moet blijken wat het exacte verband tussen astma en paracetamol is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd