Kapot LCD-scherm doodt bacteriën

Binnenkort leggen naar schatting zo’n twee miljard LCD-schermen het loodje. En wat dan? De giftige chemicaliën in dit elektronisch afval zijn slecht voor het milieu en de mens. Gelukkig hebben wetenschappers nu een handige toepassing gevonden: ze veranderen de afgedane LCD-schermen in medicijnen.

De onderzoekers zijn erin geslaagd om polyvinylalcohol – één van de belangrijkste elementen van LCD-televisies – om te zetten in een goedje dat afrekent met bacteriële infecties. PVA is zo indirect onder meer in staat om de bacteriën die infecties zoals escherichia coli en enkele varianten van staphylococcus aurus veroorzaken, aan te pakken.

De wetenschappers koelden PVA, verwarmden het, droogden het uit met ethanol en voegden er enkele zilveren nanodeeltjes aan toe. Het eindproduct: een stof die infecties tegengaat en dus zeer geschikt is om bijvoorbeeld ziekenhuizen met schoon te maken. Ook zou het goedje aan pillen kunnen worden toegevoegd; dankzij de zilveren nanodeeltjes werkt het desinfecterende middel namelijk heel doelgericht en kan het de medicatie daar waar het in het lichaam nodig is, afleveren.

Natuurlijk is er nog meer onderzoek nodig. Zo mogen de nanodeeltjes officieel nog geen deel uitmaken van medicijnen; ze zijn nog niet goedgekeurd door wetgevers. Maar daardoor laten de onderzoekers zich niet uit het veld slaan. Een ding staat namelijk vast: LCD-schermen zijn de snelst groeiende bron van elektronisch afval in de EU en daar kunnen we iets mee.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd