Kauwden mensen 8.000 jaar geleden al op cocabladeren?

Amerikaanse wetenschappers hebben vastgesteld dat het eerste gebruik van coca 3000 jaar eerder plaatsvond dan tot nu toe werd aangenomen. Tot die conclusie kwamen de onderzoekers nadat zij in Peru 8000 jaar oude resten van cocabladeren ontdekten. Vermoedelijk is er op de bladeren gekauwd door mensen: een bewijs dat de bladeren eerder werden gebruikt.

De wetenschappers deden de ontdekking in de huizen van oude nederzettingen in het noordwesten van Peru. Zij vonden de gefossiliseerde cocabladeren onder de vloeren, samen met verbrande kalkstenen die de Zuid-Amerikanen vermoedelijk met de plantenresten mengden. Deze methode zorgde ervoor dat er meer ‘oppepende’ stoffen vrijkwamen uit de coca.

Toegang
Onderzoekers van de Vanderbilt University stellen dat de ontdekking “het bewijs is dat cocabladeren 3000 jaar eerder dan gedacht al werden gebruikt”. Dat zeggen ze in het wetenschappelijke tijdschrift Antiguity. Bovendien zou slechts een selecte groep mensen toegang hebben gehad tot de medicinale planten, gezien de plaatsen waar de wetenschappers de cocabladeren vonden.

Geen grote mate
“Slechts in een beperkt aantal huizen waren cocabladeren aanwezig,” zegt hoofdonderzoeker Tom Dillehay tegen BBC News. “Daarom denken we dat de bladeren niet in huishoudelijke context werden gebruikt, en dus zeker niet in grote mate.”

Traditie
Wetenschappers beschouwen het kauwen op cocabladeren als een gewoonte die bijna net zo oud is als de beschaving van de Inca’s, hoewel het onderzoek van Dillehay wijst dat de traditie waarschijnlijk veel verder terug gaat.

“Gezien de beperkte distributie is het waarschijnlijk dat de cocabladeren niet alleen als genotsmiddel of medicijn werden gebruikt, maar ook bij speciale rituelen. Het is heel goed mogelijk dat het kauwen op cocabladeren zowel een economische, sociale en zelfs religieuze traditie was bij de Andes,” aldus Dillehay.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd