Kenia raakt wilde dieren rap kwijt

De afgelopen twintig jaar is het aantal wilde dieren in Kenia met grote sprongen afgenomen, zo blijkt uit een verontrustend onderzoek.

Giraffen, impala’s, wrattenzwijnen en antilopen: hun aantallen zijn in het natuurreservaat Masai Mara met zo’n zeventig procent afgenomen. De zebra’s zagen hun aantallen met 75 procent teruglopen. Buiten het reservaat zijn de cijfers nog schrikwekkender, zo schrijven onderzoekers in het blad Journal of Zoology.

Buffels
In het natuurreservaat komen zelfs helemaal geen buffels en hyenahonden meer voor. En veel dieren schuwen Kenia tijdens hun migratie. Trokken er vroeger nog grote ploegen dieren door het land, nu laten ze de regio links liggen.

WIST U DAT…

Onderzoek
De onderzoekers baseren hun conclusies op een uitgebreide studie. Ze hielden het wild in Kenia sinds 1977 vanuit de lucht in de gaten. Zo waren ze in staat om vrij nauwkeurig vast te stellen hoe de dieren in Kenia zich ontwikkelden.

Verbaasd
“We waren verbaasd over de resultaten,” vertelt onderzoeker Joseph Ogutu. “Het Masai Mara heeft meer dan tweederde van de wilde dieren verloren.” Alle bestudeerde dieren buiten het natuurreservaat – op de olifant en struisvogel na – zijn achteruit gegaan. Binnen het natuurreservaat waren het enkel de Grantgazelle, struisvogel en elandantilope die zich overtuigend staande konden houden, de andere soorten hebben het moeilijk. De resultaten zijn verrassend. In 2000 werden namelijk maatregelen genomen om de wilde dieren in Kenia beter te beschermen. Die hebben blijkbaar niet geholpen, zo stellen de onderzoekers vast.

Oorzaak
De wetenschappers weten wel hoe het komt dat de dieren het zo moeilijk hebben. Schapen, geiten en vee zoeken hun toevlucht in het leefgebied van de wilde dieren en daardoor is er voor de wilde dieren te weinig voedsel in het toch al droge gebied. Met name grote dieren zouden zich moeilijk kunnen onderhouden. Stropers maken het nog eens extra lastig.

De onderzoekers pleiten voor strakkere wetgeving die ervoor zorgt dat mensen en hun dieren verder uit de buurt van het leefgebied van de wilde dieren blijven.

Bovenstaande foto is gemaakt door Paul Mannix (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd