Kepler ontdekt elf nieuwe planetenstelsels

Dankzij Kepler kunnen we weer elf nieuwe planetenstelsels met daarin zo’n 26 nieuwe planeten aan ons bestand toevoegen.

En daarmee wordt het aantal bevestigde Kepler-planeten verdubbeld. En het aantal sterren met meerdere planeten wordt door de ontdekking zelfs verdriedubbeld.

Licht
Kepler nam de planetenstelsels waar door het licht van sterren te bestuderen. Wanneer het licht van een ster in helderheid veranderde, wees dat erop dat zich rondom de ster andere hemellichamen ophielden. Wanneer Kepler daar bewijzen voor vond, gingen wetenschappers na of het inderdaad om planeten ging. En zo werden er dus elf nieuwe stelsels gevonden.

Grootte
De ontdekte planeten variëren sterk in grootte. Sommige planeten zijn 1,5 keer zo groot als de aarde, andere planeten zijn zelfs groter dan Jupiter. Vijftien planeten zitten qua grootte tussen de aarde en Neptunus in. Onduidelijk is nog welke planeten rotsachtig zijn (zoals de aarde) en welke een dikke gasachtige atmosfeer hebben (zoals Neptunus).

Op deze afbeelding is te zien hoe de planeten rond hun ster draaien. Het bestaan van de gekleurde planeten is inmiddels bevestigd. Afbeelding: NASA Ames / UC Santa Cruz.

De planeten staan allemaal vrij dicht bij hun ster. Sommige planeten hebben slechts zes dagen nodig om een rondje rondom de ster te voltooien. De planeet die het verst van de ster vandaan staat, doet er 143 dagen over. Rondom de sterren bevinden zich tussen de twee en vijf planeten. Kepler-33 heeft de meeste planeten. De ster is ouder en massiever dan onze zon en telt vijf planeten, waarvan de grootste vijf keer zo groot is als de aarde.

Bronmateriaal

"NASA's Kepler Announces 11 New Planetary Systems" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd