Kepler ontdekt opnieuw een exoplaneet

Kepler mag weer een nieuwe planeet aan zijn rijtje ontdekkingen toevoegen. Zijn nieuwste vondst is bevestigd en heet Kepler-21b.

Wanneer Kepler een nieuwe planeet waarneemt dan nemen onderzoekers daar niet zomaar genoegen mee. Zo’n vondst moet namelijk nog eens uitgebreid bevestigd worden. En dat viel in dit geval niet mee.

Lastig
Kepler-21b draait namelijk om een zeer heldere ster. Bovendien is de planeet niet supergroot: de straal is slechts 1,6 keer groter dan die van de aarde. Daarnaast staat de planeet ook nog eens heel dicht bij zijn ster (de afstand bedraagt zes miljoen kilometer) en de planeet heeft maar 2,8 dagen nodig om rond zijn ster te draaien.

Afbeelding

Op de afbeelding hierboven is te zien welk deel van het heelal door Kepler bestudeerd wordt. De locatie van Kepler-21b is met een cirkel aangegeven.

Ontdekt
Met behulp van diverse telescopen op aarde konden de onderzoekers de ontdekking van Kepler-21b uiteindelijk dan toch bevestigen. En dus mag de planeet aan het rijtje ontdekkingen van Kepler worden toegevoegd, zo is in het blad Astrophysical Journal te lezen.

Leven?
Het doel van de Kepler-telescoop is het vinden van planeten die zich in de bewoonbare zone bevinden. Kepler-21b is helaas niet zo’n planeet. De planeet staat zeer dicht bij zijn ster en het is er waarschijnlijk veel te warm voor de aanwezigheid van water en dus leven zoals wij dat kennen.

Toch is de vondst wel bijzonder. Kepler-21b lijkt namelijk qua grootte aardig op onze aarde. En de ster waar de planeet omheen draait, heeft wel wat weg van onze zon.

Bronmateriaal

"NOAO: New Planet Kepler-21b discovery a partnership of both space and ground-based observations" - NOAO.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door J. Glaspey / P. Marenfeld.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd