Kern van de aarde bevat 90% van al het zwavel op aarde

kern

De kern van de aarde bevat 8.500.000.000.000.000.000 ton zwavel. Dit beweren wetenschappers in een paper in het wetenschappelijke blad Geochemical Perspectives Letters. Als dit klopt, dan bevindt 90% van al het zwavel op aarde zich in de kern.

Het is lastig om de kern van de aarde te onderzoeken, omdat de kern op een diepte van 2900 kilometer begint. Toch zijn er indirecte manieren om te achterhalen hoe het binnenste van onze planeet eruitziet. Wetenschappers hebben de verdeling van koperisotopen in meteorieten vergeleken met de verdeling in stenen in de mantel van de aarde. Koper bindt zich vaak aan zwavel, dus de aanwezigheid van koper verraadt dat er ook zwavel te vinden is. Het koper in de mantel weegt 0,025% meer dan het koper in de meteorieten. Waar zijn de lichte koperisotopen gebleven?

In het paper beweren wetenschappers dat lichte koperisotopen na het ontstaan van de aarde zijn afgedaald naar de kern van de aarde, waar het koper – samen met zwavel, zuurstof en ijzer – een dikke laag vormde. Deze laag is vele kilometers dik en bevat 8,5 triljoen ton zwavel.

“Dit is een duidelijk bewijs dat vloeibaar zwavel miljarden jaren geleden naar de kern van de aarde zonk”, vertelt onderzoeker Paul Savage van de universiteit van Durham. “In de kern bevindt zich 8,5 triljoen ton zwavel, dat is ongeveer 10% van het totale gewicht van de maan.”

“Het is belangrijk om te weten uit welke materialen de kern van de aarde bestaat”, zegt professor Graham Pearson van de universiteit van Alberta “Dankzij deze gegevens leren we hoe de aarde is ontstaan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd