Kerncentrale in Fukushima blijft onrustig

Een halve week na de zware aardbeving en de tsunami zijn de problemen met de kerncentrale in Fukushima nog niet opgelost. Op dit moment maken wetenschappers zich het meeste zorgen over kernreactor 4. Door een explosie kookt het bad waarin gebruikte brandstof wordt bewaard.

Wanneer fysici een splijtstaaf hebben gebruikt, dan wordt deze uit de reactor gehaald en in een bad getakeld. Daar koelt zo’n staaf een jaar lang af. Maar als het water kookt, dan verdampt het water en zijn de splijtstaven onbeschermd.

“We houden de sitatie nauwlettend in de gaten”, laat Yukio Edano van de Japanse overheid weten. Japan beweert dat de kerncentrale steeds minder radioactief materiaal verspreidt. Vanochtend was de hoeveelheid straling bij de poort van kerncentrale 596,4 microsievert per uur, gisteren was het nog 11.930 microsieverts per uur. In vergelijking: normaal gesproken worden mensen in een heel jaar aan 1.000 microsieverts straling blootgesteld.

Aangezien er geen dak op het gebouw van de vierde kernreactor zit, kan radioactief materiaal uit de gebruikte stoffen gemakkelijk de kerncentrale verlaten en in de lucht terecht komen.

Andere reactoren
En hoe gaat het met de andere reactoren? Dit is moeilijk om te zeggen, aangezien er regelmatig nieuwe explosies plaatsvinden. Zoals het er nu naar uitziet zijn reactor 1 en 3 onder controle. Reactor 2 kampte gisteravond met een explosie. Sinds vanmorgen zijn er problemen met reactor 5 en 6. In deze reactoren is sinds vandaag sprake van een temperatuurstijging.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd