Kerstboom printen is minder tijdrovend dankzij nieuw algoritme

geprint

Een kerstboom printen is zojuist een stukje efficiënter geworden. Wetenschappers komen met een algoritme dat het mogelijk maakt om een 3D-kerstboom te printen zonder dat daarbij materiaal of tijd verloren gaat.

Een 3D-printer print een object laagje voor laagje door gesmolten laagjes plastic op elkaar te stapelen. Als de vorm een beetje overhangt (bijvoorbeeld in het geval van een kerstboom, waarbij takken uitsteken) dan moet er extra ondersteunend materiaal worden geprint. Wanneer de 3D-print klaar is, kan dat materiaal onder de uitstekende tak worden verwijderd. Het verwijderen van ondersteunend materiaal is tijdrovend. Bovendien komt er bij deze aanpak veel afval vrij, en wel in de vorm van het verwijderde materiaal.

Wetenschappers komen nu met een algoritme dat het mogelijk maakt om een kerstboom (met van die uitstekende takken) op efficiënte wijze en zonder dat daar afval bij vrijkomt, geprint kan worden. En wel door een 3D-geprint object op te bouwen uit piramidevormige onderdelen. Een piramidevorm is zeer geschikt voor het printen in 3D, omdat er geen materiaal verloren gaat en het printen minder tijd kost. “Het bedenken van een praktisch algoritme om 3D-objecten in het kleinst mogelijke aantal piramidevormige onderdelen op te delen, was best een uitdaging,” vertelt onderzoeker Richard Zhang.

“Het is in het geval van de meeste objecten niet praktisch om opgebroken te worden in exact piramidevormige onderdelen, aangezien dit resulteert in te veel onderdelen,” gaat Zhang verder. “Ruizhen Hu (collega van Zhang, red.) bedacht een heel slimme manier om dit probleem op een efficiënte manier op te lossen.” Het nieuwe algoritme deelt een object op in een klein aantal bijna piramidevormige onderdelen. De geprinte onderdelen moeten vervolgens aan elkaar gelijmd worden om het uiteindelijk object te vormen.

Bronmateriaal

"New algorithm a Christmas gift to 3D printing – and the environment" - SFU.ca
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de Simon Fraser University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd