Kijk! Zo vliegt ISON met zijn wapperende staartje op de zon af!

ison

Nieuwe beelden van NASA’s STEREO (twee ruimtesondes die de zon bestuderen) laten zien hoe ISON op de zon afstevent, terwijl zijn staartje wappert in de zonnewind.

STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory) hield de ogen twee dagen lang op het deel van de ruimte waar ISON op hoorde te duiken, gericht. En met succes: al snel zien we op de beelden komeet ISON tevoorschijn komen. De komeet komt linksonder het beeld binnenzetten.

Op de beelden zien we tevens Mercurius, de aarde en helemaal rechts – net buiten beeld – de zon, te herkennen aan de zonnewind die door het beeld ‘waait’. Ook is een tweede komeet zichtbaar (ongeveer in het midden). Dit is komeet Encke.

Afbeelding: Karl Battams / NRL / NASA STEREO / CIOC.
Afbeelding: Karl Battams / NRL / NASA STEREO / CIOC.

De beelden werden tussen 20 en 22 november gemaakt. Het is goed te zien dat komeet ISON haast heeft: met flinke snelheid stevent deze op de zon af. Op 28 november is het dan zover en komt ISON het dichtst bij de zon in de buurt. Als de komeet die ontmoeting overleeft, komt de komeet een maandje later het dichtst bij onze planeet in de buurt. In de weken daarvoor is de komeet dan mogelijk al goed vanaf de aarde zichtbaar. Hulp nodig om ISON rond die tijd op te sporen? We hebben hier een handige tool voor u!

De huidige locatie van ISON. De planeet voor het staartje van de komeet is Mercurius, daarna passeert ISON de zon, voert zijn baan langs Venus en daarna de aarde.  Afbeelding: Solarsystemscope.com.
De huidige locatie van ISON. De planeet voor het staartje van de komeet is Mercurius, daarna passeert ISON de zon, voert zijn baan langs Venus en daarna de aarde. Afbeelding: Solarsystemscope.com.

Bronmateriaal

"NASA'S STEREO Shows Comet ISON Approaching the Sun" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Karl Battams / NRL / NASA STEREO / CIOC.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd