Kikker met wipneus ontdekt

Biologen hebben in een afgelegen gebied in Nieuw-Guinea, ook wel bijgenaamd: The Lost World, tientallen nieuwe diersoorten ontdekt. Het lijkt wel of ze allemaal stuk voor stuk uit een fantasiewereld zijn ontsnapt. Zo is er een kikker met een wipneus en de kleinste kangoeroe ter wereld gesignaleerd.

De onderzoekers vonden de nieuwe diersoorten in het Foja-gebergte op het eiland Nieuw-Guinea. De eerste keer dat wetenschappers zich in dat gebied begaven, was vijf jaar geleden. Toen troffen ze al vele nieuwe soorten aan. Maar ook deze keer was er nog genoeg nieuws te zien.

Kikker
Zo leeft er in het gebergte een kikker met een ‘wipneus’. Op de neus bevindt zich een knobbel die omhoog staat als het diertje opgewonden is. Wanneer de kikker in rust is, wijst de knobbel naar beneden.

De kikker met de knobbel op de neus. Foto: Tim Laman / National Geographic

Kangoeroe
Ook werd er een gekko met gele ogen ontdekt. Bovendien stuitten de onderzoekers op een wollige rat, een nieuwe soort duif, een vleermuis die zich voedt met nectar uit het regenwoud en een nieuwe soort muis. En als klap op de vuurpijl bleek ook de kleinste kangoeroesoort ter wereld zich in dit gebied op te houden. Volgens de onderzoekers zijn vrijwel alle diersoorten geheel nieuw in de wetenschap.

De gekko met de gele ogen. Foto: Tim Laman / National Geographic

De wollige rat weegt zo'n anderhalve kilo, maar is vrij tam. Hij loopt overdag gewoon door het bos heen. Foto: Tim Laman / National Geographic

De felgekleurde duif. Foto: Neville Kemp / National Geographic

De vleermuis voedt zich met nectar uit bloesem. Foto: Tim Laman / National Geographic

Het kleine muisje leeft voornamelijk in bomen. Foto: Tim Laman / National Geographic

Dit is volgens de onderzoekers de kleinste kangoeroe ter wereld. Foto: Tim Laman / National Geographic

De wetenschappers hopen dat de nieuwe ontdekkingen de overheid van Indonesië aanmoedigen om het kwetsbare leefgebied van de dieren beter te beschermen en zo te behouden voor de toekomst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd