In elke kilo strandzand zitten gemiddeld 250 piepkleine stukjes plastic

Dat ongerepte strand is niet zo puur als je wellicht denkt.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Marine Pollution Magazine. Voor het paper bestudeerden de onderzoekers zand afkomstig van 23 verschillende locaties in dertien Europese landen. “Hieruit blijkt dat deze microplastics op alle onderzochte stranden te vinden zijn,” vertelt onderzoeker Thijs Bosker. “Vul je een espressokopje met zand, dan zitten daar al gauw 25 stukjes plastic in.”

Van IJsland tot Italië
Uit het onderzoek blijkt dat in iedere kilo zand gemiddeld zo’n 250 stukjes microplastic zitten. Het gaat dan om stukjes plastic die kleiner zijn dan een halve centimeter. Maar de concentratie plastic blijkt van plaats tot plaats sterk te verschillen. Zo liep het aantal microplastics per kilo in Italië op tot 1500 en werden op stranden in IJsland zo’n 700 stukjes microplastic per kilo strandzand aangetroffen. Eerder onthulde Bosker al dat op het strand van Den Haag zo’n 500 stukjes microplastic per kilo te vinden zijn.

WIST JE DAT…

…er aanwijzingen zijn dat microplastics hersenbeschadigingen veroorzaken bij vissen?

Impact
Grote vraag is natuurlijk welke impact het plastic op het strand heeft. Dat zoekt Bosker momenteel uit. “Het is namelijk belangrijk om te weten of ze een impact hebben op het milieu. In experimenten willen we achterhalen of ze een negatief effect hebben op planten en dieren. Het feit dat we veel microplastics op de stranden vinden, zegt namelijk nog niets over de eventuele schade.”

Dat er zoveel plastic te vinden is op de stranden zal weinigen verrassen. Recent onderzoek onthulde dat mensen al zo’n 8,3 miljard ton plastic hebben geproduceerd en het grootste deel daarvan is op vuilnishopen en in de natuur beland. Veel gedumpt plastic eindigt uiteindelijk in oceanen en langs de kust: naar schatting zou bijvoorbeeld in 2010 alleen al zo’n 8 miljard kilo plastic in de oceanen zijn beland. En daar vormt het plastic een bedreiging voor vissen, zeedieren en -vogels die het opeten of erin verstrikt komen te zitten. Steeds meer landen nemen dan ook maatregelen om de hoeveelheid plastic afval terug te dringen. Zo mogen winkeliers in Nederland geen gratis plastic tasjes meer aan hun klanten meegeven. In Kenia gaan ze nog een stap verder. Daar gaat het plastic tasje helemaal in de ban en wie daar niet in meegaat, riskeert een gevangenisstraf.

Bronmateriaal

"Plastic tussen je tenen" - Universiteit Leiden

Afbeelding bovenaan dit artikel: Arcaion / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd