Kind van licht ondervoede moeder mogelijk meer last van hartproblemen

Wanneer een moeder tijdens haar zwangerschap weinig eet, veroudert het hart van haar ongeboren kind sneller. Hierdoor heeft het kind op latere leeftijd een grotere kans op een hartziekte of beroerte.

Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoekers Geoffrey Clarke van de universiteit van Texas en Peter Nathanielsz van de universiteit van Wyoming. Zij maakten voor hun onderzoek gebruik van het hart van een baviaan, aangezien dit hart het dichtst in de buurt komt van een menselijk hart. Ze maakten een MRI-scan van de harten van jonge bavianen wiens moeders dertig procent minder aten dan normaal gevoede bavianen. Vijf jaar na de geboorte – wat overeenkomt met twintig mensenjaren – waren de harten van deze baviaantjes al verzwakt.

De onderzoekers vergelijken dit met wat er gebeurt als een auto wordt gebouwd met slechte materialen. Een auto rijdt minder ver en is minder snel dan wanneer er goede materialen worden gebruikt.

De wetenschappers beweren dat dit probleem niet alleen afspeelt in ontwikkelingslanden, maar ook in ontwikkelde landen. Zo zijn er ook in landen als Nederland en België gezinnen die niet kunnen rondkomen, waardoor er minder voedsel gekocht kan worden en kinderen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen.

“De gezondheid van een moeder tijdens de zwangerschap is enorm belangrijk, want het heeft invloed op de levenslange gezondheid van haar baby”, concludeert Nathanielsz. “Daarom moet de omgeving opletten dat een zwangere vrouw voldoende voedingsstoffen binnen krijgt: voor en tijdens de zwangerschap.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd