Kinderen lijken op hun ouders

 PSYCHOLOGIE  “Ik word nooit zoals mijn ouders, echt niet!” Jongeren zeggen dit minimaal een paar keer in hun jeugd. De harde waarheid is anders. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat jongeren na de geboorte van hun eerste kind erg op hun ouders gaan lijken. Of zij het nu willen of niet.

Onderzoeker Freek Bucx onderzocht de relatie tussen ouders en hun kinderen. De kinderen waren tussen de 18 en 35 jaar oud, de ouders tussen de 50 en 75 jaar oud. Bucx ontdekte dat de meest verstorende factor in een relatie tussen ouders en kinderen de partner is. Als de partner niet goed overweg kan met de schoonfamilie, dan verslechtert het contact tussen ouders en kind. Toch kan het contact weer versterkt worden. Krijg een kind!

Wanneer jongeren nog geen kinderen hebben en op zichzelf gaan wonen, spenderen ze meer tijd met hun partners, dan met hun ouders. Dit verandert wanneer jonge volwassenen kinderen krijgen. De band wordt hechter en er is meer contact, vaak omdat grootouders helpen met de opvoeding. Daarnaast beginnen kinderen te lijken op hun ouders. Zo denken ze vaak hetzelfde over zaken als scheiden, trouwen en de verdeling van huishoudelijke taken.

Het onderzoek van Freek Bucx begon in 2003. In totaal werden 10.000 autochtone Nederlanders en 1.350 allochtone Nederlanders in de gaten gehouden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd