Kinderen onthouden informatie enkele dagen later beter

denken

Kinderen kunnen bepaalde informatie een paar dagen later beter onthouden dan op de dag zelf. Dit is opvallend, want normaal gesproken vervaagt een herinnering naarmate de dagen verstrijken.

Wetenschappers lieten kleuters van vier en vijf jaar oud een spel spelen. Zij moesten verbanden tussen bepaalde objecten onthouden. De kinderen die het spel twee dagen later opnieuw speelden, scoorden twintig procent beter dan de kleuters die het spel op dezelfde dag nog een keer deden. “Kinderen zijn dus slimmer dan we denken”, zegt student Kevin Darby van de staatsuniversiteit van Ohio. “Ze kunnen complexe verbanden leggen, alleen hebben ze meer tijd nodig om dit te doen.”

“Het is verrassend dat kinderen iets vergeten wat ze geleerd hebben, maar dat ze het dagen later weer weten”, vertelt professor Vladimir Sloutsky. “Hun herinneringen worden – naar verloop van tijd – beter.” Dit komt omdat kinderen dan meer tijd hebben om de informatie op te nemen.

Stel, een vierjarig jongetje krijgt van zijn moeder te horen dat zijn broer vandaag met de fiets mag spelen en dat hij morgen met de fiets mag spelen. Een paar uur later pakt het jongetje toch de fiets af van zijn broer. Dit komt omdat hij het vergeten is. Wanneer hij echter een nachtje slaapt, weet het jongetje de volgende dag dat hij degene is die met de fiets mag spelen. Het brein heeft tijd gehad om de informatie te verwerken.

Voor ouders is het goed om te weten dat hun kinderen vergeetachtig kunnen zijn. “We moeten kinderen de tijd geven om een herinnering op te slaan”, concludeert Sloutsky.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd