Kinderen worden niet dik van late avondmaaltijd

Nieuw onderzoek schoffelt het idee dat kinderen die laat op de avond eten een grotere kans hebben op overgewicht, onderuit.

Wetenschappers van King’s College London bestudeerden onder meer de eetgewoonten, het gewicht en de lengte van 1620 Engelse kinderen die tussen de 4 en 18 jaar oud waren. De kinderen konden in twee groepen worden opgedeeld: kinderen die tussen 14.00 en 20.00 uur aten en kinderen die tussen 20.00 en 22.00 uur aten.

Verrassend
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die later op de avond (dus na 20.00 uur) aten, niet meer overgewicht hebben. Dat is in strijd met eerder onderzoek dat suggereerde dat laat op de avond eten leidt tot een verhoogde kans op overgewicht en stofwisselingsziekten. “De resultaten zijn verrassend,” vertelt onderzoeker Gerda Pot, momenteel werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam en King’s College London. “We hadden verwacht een verband te vinden tussen laat op de avond eten en een verhoogde kans op het hebben van overgewicht, maar we vonden dat dit verband er niet was.”

Overgewicht in Nederland

Cijfers uit 2014 (CBS) laten zien dat in dat jaar 11,4 procent van de twee- tot negenjarigen met overgewicht kampte. Voor de kinderen tussen de 9 en 18 jaar was dat 12,2 procent. Van de jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar had 20,6 procent te maken met overgewicht.

Energie
Verder blijkt uit het onderzoek ook dat er geen significante verschillen zijn tussen de gemiddelde dagelijkse energie-inname van kinderen die voor en kinderen die na 20.00 uur eten. Ook was er maar een klein verschil in de dagelijkse vitamine-inname, zo is in het blad British Journal of Nutrition te lezen.

Onduidelijk
Er is nog maar vrij weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen die het tijdstip waarop kinderen eten heeft op overgewicht. Dat dit onderzoek direct in strijd is met één van de weinige eerdere onderzoeken is op dit moment niet goed te verklaren. Mogelijk ontbreekt het verband tussen overgewicht en laat eten doordat een klein percentage van de kinderen in dit onderzoek laat at. Het is dus zeker een goed idee om meer onderzoek naar dit verband te doen, vindt Pot.

Tevens onderzoeken Pot en collega’s momenteel welke andere factoren van invloed kunnen zijn op overgewicht onder kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de slaapduur en het al dan niet nuttigen van een ontbijt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd