Kleding gemaakt van restjes thee: zou jij het dragen?

Amerikaanse onderzoekers hebben een manier bedacht om kleding te maken van restjes thee. Erg duurzaam dus! Zie jij het al in je kast hangen?

Om een vuist te maken tegen de grote hoeveelheden synthetische kleding die geproduceerd wordt, ontwikkelden Amerikaanse onderzoekers kleding gemaakt van plantaardig materiaal. Het materiaal is honderd procent biologisch afbreekbaar. Hierdoor eindigt de kleding niet op de vuilnisbelt, maar in de grond.

Wat vindt de consument?

Om erachter te komen wat de consument vindt van de kleding, zetten Lee en zijn collega’s een enquête uit. Opvallend genoeg dacht de meerderheid van de ondervraagden dat de kleding gemaakt was van leer, huid, papier of plastic. Daarnaast waren de deelnemers bezorgd over de kleur van de kleding, de textuur van het materiaal en plaatsten ze vraagtekens bij het comfort. Wel waren de ondervraagden positief gestemd over de duurzaamheid van het materiaal en vonden ze het een interessant alternatief voor leer. Maar de bereidheid om een product gemaakt van dit materiaal te kopen was niet zo hoog.

Gel-achtige substantie
In het lab van de onderzoekers staan kleine plastic bakjes waarin een gel-achtige substantie gekweekt wordt. Dit goedje is een mix van plantaardig materiaal afkomstig van komboecha thee, azijn en suiker. Door hier bacteriën en gist aan toe te voegen, groeit deze substantie uit tot een leerachtig materie. Nadat het geoogst en gedroogd is, kan het worden gebruikt om kleren, schoenen of handtassen van te maken.

Afbreekbaar
Het grootste voordeel van de nieuwe stof is dat het honderd procent biologisch afbreekbaar is. “Mode is voor de meeste mensen een kortstondige uiting van cultuur en kunst,” zegt onderzoeker Young-A Lee. “Modehuizen blijven daarom elk seizoen, jaar na jaar nieuwe materialen en kleding produceren. Hierdoor genereert de kledingindustrie veel afval.” Volgens Lee zou het nieuwe materiaal de ultieme vorm van duurzaamheid zijn. De kleding kan nadat het is afgedankt, gebruikt worden als mest.

De gel-achtige substantie waar de kleding van gemaakt wordt. Credits: Christopher Gannon
De gel-achtige substantie waar de kleding van gemaakt wordt. Credits: Christopher Gannon

Test
Om erachter te komen wat de zwakke plekken van de kleding nog zijn, deed de onderzoeksgroep een aantal tests. Daaruit blijkt dat het grootste probleem van de kleding de vochtopname uit de lucht is. Het vocht verzacht het materiaal, waardoor het minder duurzaam wordt. Ook kunnen koude omstandigheden het materiaal broos maken. Ten slotte is de productie van het materiaal een erg tijdrovend proces. Volgens Lee duurt het zo’n drie tot vier weken om het materiaal in het lab te laten groeien. Het team is nu aan het kijken of het mogelijk is om dit proces te versnellen.

“De chemicaliën die gebruikt worden om synthetische materialen te maken en te kleuren kunnen water en grond verontreinigen”

Ondanks alle uitdagingen is het volgens Lee nodig om een stap voorwaarts te zetten. Volgens haar staat er meer op het spel dan alleen afval van goedkope wegwerpkleding. “De chemicaliën die gebruikt worden om synthetische materialen te maken en te kleuren kunnen water en grond verontreinigen,” stelt Lee. Daarom is het volgens haar belangrijk om te kijken naar andere alternatieven. Wil je weten hoe het nou echt zit met giftige stoffen in kleding? Lees er hier meer over.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd