Kleine dinosaurus had schokabsorberende schedel

Wetenschappers hebben een nieuw soort dinosaurus gevonden met een schokabsorberende schedel. Waarschijnlijk gaven dinosauriërs van deze soort kopstoten aan elkaar, waardoor de schedelconstructie ideaal van pas kwam. “De schedel verplaatst niet door hevige beuken”, vertelt onderzoeker Dr Nicholas Longrich van de Yale universiteit.

De Texacephale langstoni leefde 70 tot 80 miljoen jaar geleden in het zuidwesten van Texas. De dinosaurus at planten en had een dikke schedel. De Texacephale langstoni was qua grootte vergelijkbaar met die van een gemiddelde hond.

Op de kop van de schedel van de Texacephale langstoni zit een hard stukje bot met de grootte van een softbal. Onderzoekers beweren dat de dino dit gebruikte om kopstoten uit te delen. De dino ving de klappen op met flenzen aan de zijkant van de schedel.

Waarom de dinosaurus kopstoten gaf, is niet bekend. Het kan te maken hebben met het verdedigen van het territorium of om vrouwtjes te krijgen.

De T. langstoni leefde samen met een dier genaamd Deinosuchus. Deze gigantische krokodil jaagde mogelijk op de veel kleinere dinosaurussoort. Longrich: “Er waren ook tyrannosauriërs en enkele kleine dromaeosauriërs in zijn leefgebied.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd