Kleine meteorieten gevonden in Antarctische sneeuw

Wetenschappers hebben in jonge Antarctische sneeuwlagen twee minuscule meteorieten gevonden. De micrometeorieten zijn 80 tot 275 micrometers groot. De deeltjes vertellen wetenschappers hopelijk meer informatie over het ontstaan van het zonnestelsel en de vorming van planeten.

De kleine stukjes ruimtepuin bevatten veel deuterium: tien tot dertig keer meer dan typische aardse materialen. De koolstofverbindingen in de meteorieten verraden dat ze afkomstig zijn uit de verre ruimte. Een belangrijke aanwijzing dat de deeltjes in het koude buitengebied van de stof- en gaswolk, die zorgde voor de geboorte van het zonnestelsel, zijn geweest.

Toch bevatten de micrometeorieten ook piepkleine kristallen: een aanwijzing dat de objecten dichter bij de zon zijn gevormd. Wetenschappers denken dat de meteorieten in de omgeving van de zon zijn ontstaan en op latere leeftijd zijn gemigreerd naar de buitenste regionen van het zonnestelsel.

De deeltjes zijn waarschijnlijk ooit opgeslokt door kometen. Op latere leeftijd zijn de deeltjes losgekomen van de kometen, waarna ze op aarde terechtkwamen. De deeltjes zijn gevonden in ijslagen op Antarctica die enkele tientallen jaren oud zijn, dus de micrometeorieten zijn recent op aarde beland.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd