Kleine planetoïde scheert rakelings langs de aarde

De planetoïde werd een paar dagen geleden ontdekt en passeerde de aarde gisteren op ongeveer 40.000 kilometer afstand.

De planetoïde werd eerdere deze maand ontdekt en heeft de naam 2016 RB1 gekregen. De ruimtesteen is tussen de 7 en 16 meter groot.

Dichtbij
2016RB1 passeerde de aarde gisteren op een afstand van zo’n 40.000 kilometer. Die afstand is vergelijkbaar met een tiende van de afstand tussen de aarde en de maan. Omdat de planetoïde over de zuidpool van onze planeet scheerde, doorkruiste deze niet de banen van communicatie- of weersatellieten.

Deze beelden van de planetoïde werden gisteren - tijdens de scheervlucht langs de aarde - gemaakt. Afbeelding: VT / Masi.
Deze beelden van de planetoïde werden gisteren – tijdens de scheervlucht langs de aarde – gemaakt. Afbeelding: VT / Masi.

Geen bedreiging
Planetoïde 2016 RB1 vormde tijdens de scheervlucht geen bedreiging voor de aarde. En ook op korte termijn hebben we zeker niets van deze ruimtesteen te vrezen. Onderzoekers schatten dat deze zeker de komende 50 jaar niet dichter bij ons in de buurt komt dan gisterenavond het geval was.

De laatste jaren wordt de ene na de andere planetoïde in de buurt van de aarde (ook wel aardscheerder genoemd) ontdekt. Het is het directe gevolg van een actieve zoektocht naar deze ruimtestenen. De zoektocht moet voorkomen dat we in de toekomst verrast worden door een ruimtesteen die veel groter is dan 2016 RB1 en zodanig bij ons in de buurt komt dat deze daadwerkelijk een bedreiging kan gaan vormen voor onze planeet. Wetenschappers hebben – in theorie – wel ideeën over hoe we de baan van zo’n aanstormende ruimtesteen kunnen veranderen, maar al die ideeën vereisen dat we de ruimtesteen in kwestie al heel vroeg ontdekken. Zo hebben onderzoekers bedacht dat we de baan van een planetoïde wellicht kunnen veranderen door een robotisch ruimteschip gedurende enkele jaren naast de planetoïde te laten vliegen. De zwaartekracht van het ruimteschip zou de baan van de planetoïde geleidelijk aan veranderen. Of we een planetoïde zo daadwerkelijk op andere gedachten kunnen brengen, zal binnenkort onderzocht worden tijdens de Asteroid Redirect Mission.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd