Kleinste asteroïde ooit gevonden

Astronomen hebben een piepkleine asteroïde gevonden. 2015 TC25 is de kleinste asteroïde die in kaart is gebracht. Het object is niet veel groter dan een mens, namelijk slechts twee meter.

Grappig genoeg is 2015 TC25 tevens een van de helderste aardscheerders ooit. Het object vloog in oktober op een afstand van 128.000 kilometer langs de aarde, waardoor de ruimtesteen werd opgemerkt door de Catalina Sky Survey van de universiteit van Arizona. Wetenschappers schrijven in een paper in The Astronomical Journal dat het oppervlak van 2015 TC25 lijkt op het materiaal van aubrieten. Dit is een zeldzame klasse van heldere meteorieten. Zo wordt zestig procent van het zonlicht door 2015 TC25 weerkaatst. Dat is tien keer meer dan bij donkere meteorieten. Dit verklaart waarom de piepkleine planetoïde zo goed zichtbaar was vanaf het aardoppervlak.

Artistieke impressie van 2015 TC25.
Artistieke impressie van 2015 TC25.

“Dit is de eerste keer dat we optische, infrarood- en radargegevens van zo’n kleine asteroïde hebben, die in feite een meteoroïde is”, zegt assistent professor Vishnu Reddy van de universiteit van Arizona. “Je moet het zien als een meteoriet die door de ruimte zweeft en de atmosfeer van de aarde nog niet geraakt heeft en ook nog niet op de grond is gevallen. Dit kan ooit wel gebeuren.”

15.000 aardscheerders
Op dit moment zijn er meer dan 15.000 aardscheerders bekend. Dit waren er drie jaar geleden nog maar 10.000. Aardscheerders zijn objecten die op een afstand van minder dan 195 miljoen kilometer om de zon draaien. Veel aardscheerders vormen geen bedreiging, omdat de aarde 150 miljoen kilometer van de zon verwijderd is. “De komende honderd jaar zullen geen bekende NEO’s een bedreiging vormen voor de aarde”, zegt Lindley Johnson van NASA. “We hebben bijna alle grote asteroïden al gevonden, maar de kleintjes nog niet.”

44 Nysa
Reddy denkt dat 2015 TC25 ooit vast heeft gezeten aan 44 Nysa. Dit is een grote asteroïde in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. De langste zijde van deze onregelmatige planetoïde heeft een lengte van 113 kilometer. Dat is vergelijkbaar met de afstand van Amsterdam naar Eindhoven. Gelukkig komt dit object nooit dicht in de buurt van de aarde, want een inslag zou sowieso het einde betekenen van de mensheid. In het geval van 2015 TC25 is de kans overigens zeer klein dat deze op korte termijn opnieuw in aanraking komt met de aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd