Kleinste landslak ter wereld ontdekt op Borneo

slak

Wetenschappers hebben op Borneo 48 nieuwe soorten slakken ontdekt, waaronder de kleinste soort ter wereld!

De kleinste soort die de onderzoekers – waaronder ook enkele Nederlanders – ontdekten, heeft een schelp die slechts 0,5 tot 0,6 millimeter breed en 0,6 tot 0,79 millimeter hoog is. Daarmee is de slak aanzienlijk kleiner dan de vorige recordhouder die overigens heel recentelijk pas is ontdekt.

48 soorten
Naast de kleinste slak ter wereld – die de naam Acmella nana heeft gekregen – stuitten de onderzoekers nog eens op 47 andere nieuwe soorten slakken. Sommige van deze soorten komen in een groot deel van Borneo voor en waren onderzoekers al jaren bekend, maar simpelweg nog nooit in een wetenschappelijk blad beschreven. Andere soorten hielden zich verborgen op de toppen van bergen of tussen zeldzame vegetatie en zijn nu pas echt ontdekt. Zo zijn zeven van de 48 nieuwe soorten te vinden op de 4095 meter hoge Mount Kinabalu. Een andere soort – Diplommatina tylocheilos – leeft enkel in de ingang van een bijna niet toegankelijke grot in Mount Trusmadi.

Op de afbeelding

Op de afbeelding zie je enkele van de recordbrekend kleine slakken op het paper van de onderzoekers rusten.

Heel veel soorten
Dat er op één eiland zo veel verschillende soorten slakken te vinden zijn, is goed te verklaren. De slakken bewegen vrij langzaam en kunnen daardoor heel gemakkelijk ‘vast komen te zitten’ in een klein leefgebied. Wanneer ze daar lang genoeg doorbrengen, passen ze zich gaandeweg aan dat leefgebied aan en gaan ze zich onderscheiden van soorten in andere leefgebieden.

Tegelijkertijd is het een beetje zorgwekkend dat veel van deze soorten slakken slechts in een klein, geïsoleerd leefgebied voorkomen. Neem bijvoorbeeld de eerder genoemde D. tylocheilos die slechts in één grot te vinden is. Als er in die grot een brand ontstaat, wordt de soort in één klap weggevaagd.

Bronmateriaal

"World's tiniest snail record broken with a myriad of new species from Borneo" - Zookeys (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Prof. Dr. Menno Schilthuizen, Naturalis Biodiversity Center.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd