Kleinste vrijlevende micro-organismen ter wereld ontdekt

oceaan

Onderzoekers hebben de kleinste vrijlevende micro-organismen ooit ontdekt. Het gaat om in water levende bacteriën. De bacteriën hebben een gemiddelde diameter van 0,292 micrometer. Voor uw beeldvorming: een micrometer is een miljoenste deel van een meter.

De bacterie heeft voorlopig de naam Candidatus actinomarinidae gekregen. De bacterie is aanzienlijk kleiner dan de vorige recordhouder: Pelagibacter ubico. P. ubico heeft een biovolume tussen de 0,019 en 0,039 μm3, terwijl de nieuwe bacterie het met een biovolume van slechts 0,006 tot 0,024 μm3 moet doen.

Niet alleen qua omvang is de nieuw ontdekte bacterie klein. Ook het genoom van de organismen is beperkt, zo meldt het blad Nature. “Het komt in de buurt van de theoretische ondergrens van een onafhankelijk levend wezen,” vertelt onderzoeker Antonio Camacho.

De bacteriën mogen dan klein zijn: ze doen er zeker toe. De onderzoekers wijzen erop dat micro-organismen samen zo’n 90 procent van de biomassa in oceanen vormen. Het is dan ook van het grootste belang om meer over deze piepkleine, maar invloedrijke organismen te weten te komen.

Bronmateriaal

"University researchers discover the smallest aquatic bacterium described up to now" - Pcuv.es
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door McKay Savage (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd