Klimaat bepaalt grootte van de snavel

Vogels gebruiken hun snavels om hun lichaamstemperatuur op orde te houden. Het klimaat bepaalt dan ook de grootte van hun snavel. Vogels die in koudere klimaten leven, hebben kleinere snavels. Dat blijkt uit onderzoek. De wetenschappers bestudeerden wereldwijd 214 vogelsoorten.

Bij alle soorten was een duidelijk verband tussen de lengte van de snavel en het klimaat waarin de vogel leefde te zien. “Dat wijst erop dat er een evolutionair verband is tussen de grootte van de snavel van een vogel en de rol die deze speelt in het regelen van de lichaamstemperatuur,” meent onderzoeker Matt Symonds.

Het is overigens niet Symonds zelf die op dit idee is gekomen. 133 jaar geleden werd de regel van Allen gelanceerd. Volgens deze hypothese worden aanhangsels zoals ledematen, oren, snavels en staarten korter en kleiner naarmate het klimaat kouder is. Zo wordt voorkomen dat er teveel lichaamswarmte verloren gaat. Het is wel voor het eerst dat wetenschappers deze hypothese door middel van een grootschalig onderzoek kunnen onderschrijven.

Overigens is de snavel niet alleen van belang voor het afgeven van warmte. De bek is ook belangrijk bij het voeden van de jonge vogels en het lokken van soortgenoten om te paren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd