De klimaattop van Bonn: wat kunnen we verwachten?

Aankomende maandag starten de onderhandelingen over het klimaat tijdens COP23. Alvast een tipje van de sluier wat er besproken gaat worden.

Maandag is de aftrap van een nieuwe klimaatconferentie die in totaal 12 dagen zal gaan duren. Dit keer is het aan Fiji om de vergadering te leiden. De Duitse stad Bonn zal het centrum worden voor het overleg. En er valt genoeg te bespreken. Met het terugtrekken van Amerika uit het Parijsakkoord en een dringend rapport van WMO dat we op dit moment nog steeds teveel broeikasgassen uitstoten, ligt er genoeg gespreksstof op tafel.

Parijsakkoord
Een belangrijk thema op de klimaatconferentie zal het terugblikken zijn naar de afspraken van Parijsakkoord in 2015. 174 landen zette toen hun handtekening onder een nieuw verdrag met als belangrijkste voornemen dat de opwarming van de aarde in 2100 niet boven de 2 graden Celsius mag uitkomen. De landen zouden zelfs gaan streven naar een opwarming van niet meer dan 1,5 graden Celsius.

Kleine eilanden
Met Fiji als voorzitter op de COP23 kunnen we verwachten dat de positie van eilanden hoog in het vaandel zal staan. Eilanden zoals Fiji zijn namelijk erg kwetsbaar door de klimaatverandering. “Studies zoals van het WMO laten zien dat er grote gevolgen zijn voor kleine eilanden als de wereldwijde temperatuur boven de 1,5 graden grens gaat komen,” stelt Hannah Borrowman, PhD student van de Australian National University. “Er moet een plan van aanpak worden opgesteld om de afspraken uit het Parijsakkoord te realiseren.”

“Er moet een plan van aanpak worden opgesteld om de afspraken uit het Parijsakkoord te realiseren”

Afwezigheid Amerika
Tot grote schrik van de wereld trok Amerika zich op 1 juni 2017 terug uit het Parijsakkoord. “Een belangrijk onderwerp op de klimaattop van Bonn zal waarschijnlijk worden hoe we nu verder gaan,” zegt professor Mark Howden, directeur van het ANU Climate Change Institute. “Er moet enige verduidelijking komen over de rol van Amerika en of er andere landen zullen opstaan als klimaatleider.” Ook dr. Christian Downie van de Australian National University ziet hier de noodzaak van in. “De vraag is wie de nieuwe klimaatleider gaat worden,” zegt Downie. Volgens hem zou Australië een front moeten vormen met China en Europa om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

Technologie
Naast de politieke onderwerpen, zal er ook aandacht zijn voor de wetenschap. Zo staat het project van Romesh Wijesiri, PhD student van de Monash University op de agenda. “Ook al zouden we nu stoppen met het uitstoten van CO2, zelfs dan zal het nog eeuwen duren voordat de natuur hersteld is,” zegt hij. “Ik probeer een methode te ontwikkelen die CO2 direct uit de atmosfeer haalt. Binnen twee jaar hopen we onze eerst grootschalige test uit te voeren.”

Al met al valt er genoeg te bespreken. Zal het lukken om wederom tot een akkoord te komen?

Bronmateriaal

"UN Climate Change Conference" - United Nations

Afbeelding bovenaan dit artikel: cocoparisienne / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd